283 Views

NAS-A Dommer Alf Uhre og NAS-A Dommer Svenja Rahn var dommere under årets Nordiske mesterskap som ble holdt i Rovaniemi den 18. og 19. mai. Rovaniemi er også kjent som byen til «Santa Claus». Vi fikk møte selveste julenissen under pausen på lørdagen.

Alf Uhre dømmer i Nordisk i Rovaniemi. FOTO: Svenja Rahn

Annet hvert år avholdes det et felles dommersjef-møte mellom de skandinaviske landene under nordisk mester skap. Her var det jeg, Svenja, som fikk overta denne rollen for en dag. Møtet ble holdt under fredagens middag, der vi tok opp en del ting. Men hovedfokuset var å kartlegge hvor mange dommere det er i de forskjellige nordiske landene og hvordan man utdanner dommerne. Videre var det også fokus på om det fantes noen suksess historier med å rekruttere dommer, disse var det mangelvare av. Norge er ikke de eneste som har få dommere, de andre lande skandinaviske landene har også vansker med å få opp antall dommere på nasjonalt nivå. Med unntak fra Sverige, det ble oppfatta at de hadde godt å plukke av, men også de skulle ønske at de hadde noen flere.

Svenja Rahn på Nordisk Mersterskap i Rovainemi. FOTO: Alf Uhre

Lørdag 18. mai
Lørdagen startet vi kl 08:15 (07:15 norsk tid) med et dommermøte. Her fikk vi utdelt ark der det sto hvilken matte vi skulle dømme på og hvilket team eller i hvilken rekke følge vi skulle dømme i. På det samme arket sto det også kort og godt forklart litt om de nyeste reglene og en gang til en spesifisering om scoringer. Vi gikk også en gang til gjennom newaza til tashiwaza situasjoner slik at alle var innforstått med hva dette innebære og hvordan vi skulle dømme det. Kampstart skulle være kl 09:00, men vi kom ikke i gang før nærmere 09:30. Her startet først U18 og så kom seniorene ut på dagen. Vi hadde ikke tilgang til noe radioutstyr, så det var å huske å holde kantdommerne i øyekroken i tilfelle det skulle være noe. Vi hadde heldigvis et Caresystem på den motsatte siden av der kantdommerne satt til å kunne hjelpe oss om vi skulle trenge det. Jeg havnet på matte 1 på team med to finnere, vi jobbet godt sammen gjennom helga og hadde god dialog og ble alltid enige om situasjoner når vi satt på kant. Det var et godt samarbeid og det var gøy å dømme! Jeg fikk en liten korreksjon ang et tegn, men ellers fikk jeg tilbakemeldinger om at jeg dømte bra. Jeg fikk dømme en kvinnefinale som hoveddommer, som gikk i 4min golden score før den ble avgjort med at hun ene holdt et holdegrep til ippon. Så var det Alf sin tur med å dømme en finalekamp u18 herrer. Dagen ble avsluttet ca kl 19:00, der vi igjen var på et dommermøte og gikk gjennom dagen. Her ble det sendt rundt en gjenstand, når man holdt denne gjenstanden skulle man si noe positivt (enten om det var en situasjon man løste bra, en hendelse…). Dette syntes jeg var en flott måte å avslutte dagen på! Dommersjefen sa også at man kan ikke forbedre seg om man ikke vet hva man er god selv og hva andre synes er god på. Alt annet kan man alltids fikse på, men selvtillit må man ha, og dette får man når man har en god følelse ved å dømme. Vi ble den kvelden invitert ut til middag av den finske dommerkommisjonen.

Nissen dukket opp på stevnet. FOTO: Svenja Rahn

Alf ble temaet opp med Vell-Matti IJF-A fra Finland som da også var supervisor førstedag, Kari Neuvonen IJF-A som var supervisor dag 2. Maarit Kallio nasjonal-A som skal opp til IJF nivå snart (får vi håpe), Bjørn Sigurôsson IJF-B som Alf var på team med Ifjord på Nordic I Danmark. Magnus Ask nasj-A fra Sverige, kjenner Alf fra flere stevner i Sverige og Norge fikk han med som kantdommer og det var veldig godt samarbeid. Teamet fungerte veldig bra. Her fikk de gode tilbakemeldinger fra Vell-Matti. Får noen bronse finaler, semi finaler og så finale i u18 herrer som var raskt over.

Søndag 19. mai
Søndagen var det oppmøte kl 08:30. med kampstart kl 09:00. Ikke noe dommermøte på forhånd, men vi skulle være møtt opp og klare til å dømme. Jeg følte meg ikke sliten fra dagen før, noe som ga meg god energi og konsentrasjon til å kunne dømme like bra og holde fokus. Det hjelper å ha nok dommere på stevnet, da blir det ikke tungt å dømme. Jeg kjente selv at jeg ikke har dømt så bra som på dette stevnet på en god stund og det ga meg tilbake en etterlengtet gnist av at dømming er fortsatt gøy! Jeg fikk dømme to finaler på kant, og Alf fikk døme finale I herre -66kg. Det var i dag U21 som var først ute, så kom veteranene. Til slutt var det klart for team kamper, her var det kun Finland og Island som stilte med team i lagkamp, Alf var i teamet med Dick Johansson (Swe) og Bjørn Sigurdsson (ISL). Vi kunne avrunde dagen ca kl 15:30. Da var det bare å hive seg i bilen for meg og kjøre (bare 7 timer) tilbake til Tromsø. Mitt første stevne jeg kunne kjøre fra og til Tromsø. Reisen tilbake for Alf var i fullt fly til Helsinki så via København til Gardemoen kl 00:05 mandag morgen. Vi var begge vel fornøyd med 17.mai-helgen.

Svenja Rahn
Nasjonal A-dommer

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier