87 Views

Thom Hallum representerte Norge som dommer under Swedish Open Jr. 2018. Les hans rapport her:

Fredag 21/ 09
Så var turen kommet til mitt 10’ende SWOP Jr. i Stockholm. En aldri så liten jubileumstur altså. Det var meldt storm på Østlandet denne fredagen, men selv med en liten forsinkelse bød ikke været på store problemer. Dommermøtet skulle ikke være før lørdag morgen, så fredagen gikk med til reise og innsjekking på hotell. Som vanlig treffer man flere dommerkolleger, og det er jo alltid hyggelig. Denne gangen var det dommere fra Sverige, Finland, Norge og Tyskland som skulle styre showet, en ikke uvanlig kombinasjon.

En av de norske utøverne i aksjon under Swedish Open Jr. 2018. FOTO: Thom Hallum

Lørdag 22/ 09
Denne gangen var det relativt få deltagere. Etter ca. 30 strykninger ved innveiing sto man igjen med ca. 200 deltagere fra 7 nasjoner. Vanligvis har det vært både 5 og 6 matter, men nå var det kun 4. Siden stevnet ble avlyst i 2017 pga. gulvomlegging kan det være noe av årsaken. Vi var 21 dommere og 2 supervisorer, som også dømte litt innimellom. På min matte var vi 5 dommere. Vi rullerte med 15 min. på hver plass, og deretter 30 min. pause. Helt grei ordning.

Dommermøtene i Sverige er som hos oss, en halv time før stevnestart. Det betød kl. 08.30 i hallen. Det var ikke så mye som ble tatt opp, annet enn at det var ungdom og junior med raske bevegelser og teknikker, så det var viktig å være skjerpet hele dagen.

Dick D. Johansson, Sveriges dommersjef, informerte om den nye regelboken fra IJF, og ba samtidig om tilbakemeldinger hvis noen hadde oppdaget endringer fra tidligere utgaver. IJF er nemlig ikke så gode på å informere om endringer, man må selv finne disse endringene og hele tiden være oppmerksom på selve ordlyden i det enkelte avsnitt. Jeg kunne bl.a. informere om ordlyden om å dukke under armen, som nå skal straffes allerede første gang. Tidligere het det ved gjentatte ganger (defensiv judo). Sverige har for øvrig besluttet å ikke lenger oversette de Internasjonale kampreglene pga. alle endringene som kommer fortløpende. Jeg antar vi havner på samme konklusjon i Norge også.

I Sverige bruker de ikke radiokommunikasjon, kun Care- system, så kantdommerne brukte øyekontakt og tegn ved eventuelle endringer. Det fungerer også, selv om det kanskje ikke er optimalt ved for eks. Osaekomi- situasjoner der mattedommer er fokusert på utøverne og ikke nødvendigvis på kantdommerne.

Rent dommerfaglig er det ikke så mye å melde. Dagen forløp greit i både U18 og U21. Noen situasjoner ble selvfølgelig diskutert og sett igjen på Care- systemet, men alt i alt var det få korrigeringer. Jeg dømte finale i herrer inntil 66 kg i U18, noe som egentlig var en nærmest Georgisk finale mellom Sverige og Finland (begge utøverne var i utgangspunktet fra Georgia). Kampen gikk til Golden Score og ble til slutt avgjort på Hansokumake etter den 3’dje shidoen til den finske utøveren. Tøff og tett kamp.

I U21 fikk jeg finale i damer inntil 63 kg. hvor det virket som at det kun var den ene utøveren som var i finale. Jeg vet ikke helt hvor den andre var, men hun var ikke mentalt tilstede. Kampen ble avgjort med kast til Waza- ari og etterfølgende Osaekomi til Ippon.

På dommermøtet etter stevnet ble vi for øvrig informert om nye rutiner for tegn ved uttråkk. IJF har nå innført at tegnet skal vises foran kroppen til mattedommer, uavhengig av hvilken side utøveren har tråkket ut.

De utenlandske dommerne ble bedt på middag lørdag kveld som en hyggelig og sosial avslutning på stevnet. Søndag var det kun tid for hjemreise og det forgikk helt uproblematisk.

Den norske troppen var også noe redusert denne gangen da det kun var Trondheim JKW og Ippon/ NTG som deltok fra Norge. Uansett var det bra innsats fra de norske utøverne, og av medaljer ble det 2 gull, 2 sølv og 3 bronse. Gratulerer!

I Sverige
Thom Hallum
IJF-B- dommer.

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier