160 Views

Arild Maka, Gausel Judoklubb, besto i juli eksamen til IJF B-lisens. Eksamineringen foregikk under Europa-cupstevnet for junior i Praha den 21.-22. juli.

Arild Maka etter bestått eksamen og tildeling av jakkemerke og slips. FOTO: Miroslav Petrik/EJU

Det er ikke hverdagskost i norsk judo å få nye internasjonale dommerlisenser. Vi gratulerer Maka og ønsker lykke til med videre dømming både i Norge og internasjonalt!

Her er Arilds referat fra eksamen og dommerrapport:

De fleste av oss har noen mål vi jobber i mot. Og som mange andre dommere har jeg lenge sett frem mot en internasjonal dommerlisens. Nå var helgen kommet, og det var bare å stå løpet ut.

Turen startet torsdag formiddag kl 13:00 hjemmefra og fly til Praha via Oslo. På flyplassen i Praha ble jeg møtt av arrangør. Vi ventet ca. en halv time på et par dommere fra Sveits før vi ble kjørt til hotellet.

Fredag morgen skulle akkrediteringen starte kl 10:00. Jeg valgte å vente til 10:30 før jeg gikk ned. Fikk kølapp nr 30. Like etter fikk jeg informasjon om at kandidatene fikk snike i køa. Jeg slapp derfor til rundt kl 13:00 og brukte under 5 minutter.

En del av kandidatene som skulle opp til eksamen. FOTO: Miroslav Petrik/EJU

Etter lunsj var det bare å skifte og gå til teorieksamen, den skulle starte kl 14:00. Vi ventet i og utenfor oppsatt rom, men da kommisjonen kom ble vi geleidet til et noe større rom. Men også det nye rommet var så lite at 10-15 av oss måtte stå. Fra EJUs Referee Commision møtte leder Alexandr Jatskevitch og han hadde med seg Franky De Moor, Pasquale Chyurlia, Vladimir Vostrikov og Cathy Mouette. I tillegg var lederen i den tsjekkiske dommerkomiteen med. Det viste seg at en kandidat ikke hadde møtt, så vi var 34 kandidater. I tillegg var det med mentorer fra noen forbund, de fleste sikkert ledere/medlemmer av nasjonens dommerkomité.

Formøtet var stort sett bare et navneopprop og litt informasjon om hva som skulle skje. Så et kvarter senere begynte «teorieksamen». Det var i praksis et intervju på ca 5 minutter. Dommerkomiteen delte seg i 2 grupper som intervjuet halvparten av kandidatene hver seg. Etter ca. 1,5 timer ble det min tur. Jeg ble intervjuet av Jatskevitch og Chyurlia. Først spurte Jatskevitch litt om min judokarriere før Chyurlia fortsatte med det dommerfaglige. Alle kandidatene fikk forskjellige spørsmål. Jeg ble forespurt om Kaeshi-waza og teknikker på kanten. Spørsmålene var for så vidt greie å svare på. Men det er gjerne to av de vanskeligste områdene å dømme. Og det blir ikke spesielt bedre av at reglene har endret seg nesten hvert år de siste årene, så når du endelig tror du har kontroll, blir ting igjen snudd på hodet.

Hovedmomentene i svaret de var ute etter var at uke ikke kan benytte the impact ved landing på side eller rygg og få godkjent sitt kast ved Kaeshi waza. Og for teknikker på utsiden så må det være kontinuitet fra innsiden. Vi må tørre å vente i 10 sekunder på at f. eks. et holdegrep sitter så lenge det er kontinuitet. Men er det brudd eller en ny teknikk, så skal det være matte.

Intervjuet var over nesten før jeg følte det hadde startet, så da var det bare å trekke ut og sende inn nestemann. Dermed ble det ca. 4 timer fri før trekning med påfølgende dommermøte.

På dommermøtet møtte alle kandidatene + 6 andre dommere. Vi var dermed 10 dommere pr matte. Dette året ble vanlige dommere og kandidater fordelt jevnt på alle 4 matter. Tidligere har det vært vanlig å samle kandidatene på 2 matter, men da har det vært mange færre kandidater. Det har visstnok aldri før vært så mange som 34 kandidater. EJU hadde faktisk gått til det drastiske skrittet og stenge JUDOBASE for ikke å få flere dommere, men de som allerede hadde meldt seg på fikk selvfølgelig komme. Det som forundrer meg litt er at det var 2-3 dommere som stilte uten dommerantrekk på møtet. Den ene av dem var kandidat og hadde stilt i korrekt antrekk under møtet tidligere på dagen. Jeg har sett disse dommerne før og i hvert fall en av dem stilte i tilsvarende uformelt antrekk også på forrige stevne.

Bortsett i fra opprop og mattefordeling hadde kommisjonen lite på hjertet. De informerte om at vi nå skulle holde Osaekomi i 20 sekunder også i Golden Score. De informerte også om at det skulle være et prøveprosjekt i 3 vektklasser på søndag med snøring av judodrakt. De ønsket oss lykke til og ba oss være på plass i hallen senest 09:15 på lørdagen.

Lørdag
Lørdag morgen var det en liten frokost og buss til hallen. I hallen var det litt armer og bein for å få CARE-system og radioer til å virke. Men det kom på plass i siste sekund. Jeg fikk ca. 7 kamper på matta ganske jevnt fordelt over hele dagen.

Første kampen endte i osaekomi og jeg følte jeg hadde kontroll. Fikk dog en liten kommentar fra mine meddommere om at kommisjonen mente holdegrepet kunne vært satt et par sekunder tidligere. Holdegrepet var et kami-sangaku-gatame, og selv om tori hadde grep i beinet et tiendels sekund, så følte jeg ikke han hadde kontroll før han tok skikkelig grep et par sekunder senere.

Neste kamp var den ene utøveren ivrig på armbend, og i iveren etter å komme inn i armbend var kastteknikkene ikke mye å skryte av. Jeg følte at armbendene kom fra ne-waza, men kommisjonen mente at tomoe-nage-angrepene ikke var reelle, og at uke derfor fortjente shido. Med to slike angrep samt ei mølle var hansokumake ikke til å unngå. Resterende kamper gikk noenlunde smertefritt.

Med 10 dommere pr. matte ble det flere ganger lenge mellom en var i aksjon. Noen få dommere på de andre mattene tok seg lunsj, men alle på vår matte ventet til kampene var over ca kl 16:00. Vi tok ikke sjansen på at det plutselig kom flere raske kamper og at vi ikke skulle være på plass når det ble vår tur. På dette stevnet var det ingen skjermer som viste hvem som skulle dømme. Vi måtte følge med på listene som ble lagt på dommerbordet vårt.

Etter stevneåpningen kjørte de 4 bronsefinaler om gangen og til slutt 2 og 2 finaler. Finalerunden gikk derfor relativt raskt unna. Bronsefinalene ble automatisk satt opp av systemet, mens kommisjonen manuelt satte opp dommerne til finalene. Kun kandidater, pluss en dommer som kom helt i fra USA, ble prioritert til finalene. Uttellingen for meg ble en bronsekamp som kantdommer.

Lørdag kveld ble vi kjørt i buss inn til sentrum og fikk servert en middagsbuffet. Returen gikk litt før kl 23:00. Da hadde ca. halvparten av dommerne allerede forlatt restauranten.

Søndag
Søndag morgen møtte vi i hallen 09:30. Da ble det et kort møte før kampene startet. Møtet omhandlet de nye reglene som skulle testes ut. IJF stilte opp med bl a leder i Development Comission Jean Luc Rouge og Sport Director Daniel Lascau. Alle utøverne i de 3 klassene som skulle være med i prøveprosjektet måtte levere inn sine 4 judodrakter slik at det kunne sys på en snor i livet på jakka. Snora skulle festes med en knute på innsiden av jakka og sørge for at jakka holdt seg på plass selv om den hang på utsiden av beltet. 2 av de klassene som testet dette ble kjørt på vår matte. Selv merket jeg ikke noen vesentlig forskjell med og uten denne snora.

Søndagen fortonet seg ellers ganske så likt som dagen før. Kampene ble avsluttet litt tidligere og jeg fikk kun én bronsefinale som kantdommer. En dommer møtte ikke opp som kantdommer i en av finalene og en erstatning ble funnet i all hast. Hele opplegget var i bunn og grunn litt uoversiktlig. Først ble listene for bronsefinalene lagt ut på de 4 dommerbordene og litt senere ble listene for finalene lagt ut på de 2 dommerbordene der finalene gikk. Så for å finne de kamper en skulle dømme måtte en sjekke 6 forskjellige lister på 4 forskjellige steder.

Etter premieutdelingen ble vi kjørt til hotellet og skulle der vente på at kommisjonen kom med dommen. Det var en del kandidater som var relativt nervøse og minst en var sikker på at han hadde strøket. Komiteen kom etter ca 30 minutter, og vi gikk til det samme rommet som ble brukt på det første møtet. Alle ble takket for god innsats, og vi ble informert om at de kandidatene som stod ville få karakter 5,5 og kunne da dømme i Europacup og få klassifisering. Så fort vi oppnådde karakteren 6,5 kunne vi dømme i EJU Open turneringer. Deretter begynte utdelingen av slips og jakkemerker. Navnet mitt ble etter hvert lest opp og jeg kunne puste lettet ut. Målet var nådd!

Det viste seg etter hvert at alle kandidater bestod lisensieringen. Det var dog 3 som måtte sitte igjen. Hva som ble sagt på dette møtet vites ikke, men jeg spiste middag med en av dem, og han var lite snakkesalig og generelt misfornøyd med dagen.

Søndag kveld ble avsluttet relativt tidlig. Bussen fra hotellet gikk kl. 04:00, så det var greit å få litt søvn før hjemreisen. Hjemreisen for øvrig gikk denne gangen problemfritt.

Arild Maka

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier