178 Views

Årets IJF Dommer- og Trenerseminar ble avholdt i Mittersill, Østerrike 13.-14. januar. Per-Arne Grime og Thom Hallum representerte Norge. Her er deres rapport:

En av praksisøktene på IJF Dommer- og Trenerseminar 2018. FOTO: Thom Hallum

Med starten på en ny sesong og innledning på OL- kvalifiseringsperioden 2018- 2020 med nye regler, gikk turen til årets IJF- seminar med fly til Mûnchen i Tyskland og buss videre til Mittersill i Østerrike. Nytt i år er at hvert kontinent skal ha sitt eget IJF- seminar, men flere fra blant annet USA, Canada, De Arabiske Emirater og Asia deltok i Europa. Noen fordi de skulle til GP i Tunisia neste helg og Europa hadde det første IJF- seminaret, andre fordi det var lettere å reise til Europa enn til seminar på eget kontinent. Det var ca. 190 deltagere fra 54 nasjoner. Treningssamlingen (OTC) samme sted hadde for øvrig 1000 deltagere i løpet av en uke.

Vi så vel egentlig ikke frem til ca. 3 timer i buss etter flyreisen, og det ble heller ikke lettere når sjåføren måtte vite hvilke(t) hotell vi skulle bo på før han kjørte fra München. Av ca. 30 passasjerer fra forskjellige nasjoner var det kun to- 2- som hadde fått vite hvilket hotell. Vi var ikke blant dem. Sjåføren besluttet da å kjøre til sentrum i Mittersill for videre informasjon der. Vel fremme ble vi etter 30- 40 minutter fordelt på minibusser for videre transport, og vi var fem forskjellige grupper i samme buss. Vi kjørte ut av Mittersill igjen, og etter fire stopp var det endelig vår tur. Det var selvfølgelig det siste hotellet langt oppe i fjellet, vi bodde på ca. 1100 meter, så det ble rene høydeoppholdet. I følge Google Maps skulle turen ta ca. 26 min. med normal trafikk, men med alle stopp tok turen ca. 1 time hver vei.


Lørdag 13/ 01

Vi ble ønsket velkommen av IJF Head Referee Director Mr. Juan Carlos Barcos og den Østeriske Presidenten, og som vanlig presiserte de at seminaret var et samarbeid mellom sport-, dommer-, trener- og utdanningskommisjonen for å få en felles forståelse av reglene. Og endringen av reglene var denne gangen gjort hovedsakelig for at judo skal bli enklere å forstå for alle, samtidig som judo skal forbedres og gjøres sikrere for barn og ungdom (i læringsøyemed).

En annen ting som er nytt i år, er at de har ikke fastsatt reglene for hele den Olympiske kvalifiseringsperioden. De nye reglene skal prøves ut og evalueres helt frem til VM i Baku i September, og da evt. justeres/ endres etter de erfaringene som er gjort.

Seminaret er for en stor del gjennomgang av videosekvenser, og sekvensene er igjen delt inn i grupper som for eks. Scoringer, hvem skal ha scoringer (blå eller hvit), forsvar ved bruk av hodet (ny i år), inn- ut, straffer osv. De var også delt inn i klare og vanskelige situasjoner.

Av det som er nytt i 2018 og som ble presentert begge dager kan vi sammenfatte slik:

Scoringer:
Ippon:
Nye kriterier. Rulling over ryggen uten opphold kan gi Ippon.
Brolanding er nå Ippon og ikke lenger Hansokumake.

Fra www.eju.net

Waza- ari:
Rulling på side og nedre del av rygg er WA. Ved rulling kan Waza- ari vurderes hvis det er en stopp i landingen.

Å støtte seg på begge armer, eller begge albuene eller en kombinasjon av disse (en arm og en albue) gir WA.

Dette er gjort for å gjøre judo sikrere og for opplæring av barn og unge. Denne type forsvar kan gjøre stor skade på yngre utøvere spesielt i arm/ albue og skulderregionen.

To Waza- ari gir Waza- ari- avasete- Ippon.

Man så seg nødt til å begrense antall Waza- ari i en kamp. Ved å gå tilbake til WA- avasete- Ippon regner men med å kunne spare hele 20% av tidsbruken i innledende runder.

Å bruke hodet som forsvar:
Å frivillig bruke hodet i forsvar mot å lande på ryggen gir direkte Hansokumake. Ufrivillig, eller der Tori gjør det umulig for uke å unngå å lande på hodet (spesielt ved lave teknikker som drop- seoi- nage) gir ingen straff til verken Uke eller Tori.

Motkast:
I motkast der Uke lander først på ryggen (offerteknikk) kan det ikke gis scoring, men kan fortsette i Newaza. Motkast må skje før landing. Direkte offerkast vurderes til scoring som tidligere.

Golden Score:
Kun positive scoringer (Waza- ari/ Ippon), eller Hansokumake kan avgjøre en ordinær eller Golden Score kamp. En overvekt av shido i Golden Score avgjør ikke kampen.

Shime- og Kansetsu- waza
Armbend og kvelinger eller forsøk på disse teknikkene i Tachiwaza er forbudt og straffes med shido. Hvis handlingen er farefull eller medfører skade vil det som tidligere være Hansokumake.

For overganger som flyvende Juji- Gatame gjelder tilsvarende. Ved bruk av Sutemi- waza (offerteknikker) kan man fortsette i Newaza med for eks. armbend. Kvelinger i Tachiwaza er forøvrig ikke- eksisterende i konkurranser.

Benstrekk i Newaza
I Shime- og Kansetsu- waza- situasjoner der Tori samtidig strekker ut ukes ben skal det gis umiddelbar Matte og shido.

Bryte grep.
Å forsøke å bryte grep med for eks begge hender eller grep i eget ben er ikke straffbart hvis forsøket er mislykket. Hvis man lykkes med å bryte grepet er det shido.

Fra Newaza til Tachiwaza
Når begge utøverne er i newaza og det ikke er noen farefull situasjon eller annen grunn til å gi matté, så vil kampen fortsette selv om utøverne reiser seg opp. Selv der en av utøverne velger å bli i newaza (for eks. på knærne) når den andre reiser seg, så kan denne bli kastet og vurderes for scoring hvis det er et umiddelbart angrep. I disse situasjonene vil den som er i newaza heller ikke kunne ta grep i bena. Straffes med shido.

Dobbel Hansokumake.
Hvis det blir gitt dobbel Hansokumake (for eks. begge får tredje shido) vil konsekvensene bli som følger:

I innledende runde: Begge er ute
Kvartfinale: Begge får 7 plass
Semifinale: Begge får 5 plass
Finale: Begge får 2 plass og sølvmedalje

Søndag 14/ 01
Det ble gjennomgått flere videosekvenser og dagen ble avsluttet med en praktisk del på matta hvor man viste forskjellige teknikker og resultatet ihht. det nye reglementet. Blant annet benstrekk, overganger fra Tachiwaza til Newaza og forskjellige grep ble viet stor oppmerksomhet. Det samme var hva som ligger i begrepet «umiddelbart angrep». Svaret på det siste var at man teller ikke sekunder, men dommerne skal bruke judoforståelsen, ingen situasjon er lik, og se etter om utøveren positivt forsøker å angripe før man eventuelt annonserer matte og tildeler straff.

Når utøverne er i Newaza og den som blir kontrollert reiser seg, eller forsøker å reise seg opp, og løfter opp den andre, så skal det ikke gis matte før utøveren som ligger nede er separert fra matta.

Et generelt inntrykk fra seminaret er at det ble en del justeringer og presiseringer av de nye reglene som er lagt ut etter tilbakemeldinger fra deltagerne. Det er faktisk en god ting at de vurderer de tilbakemeldingene de får, det er tross alt dommere og trenere i verdensklasse som deltar. Noen tilbakemeldinger vil de bruke lenger tid på, men de har gitt seg selv tiden frem til VM med de siste justeringene før OL. Vi tror ikke det blir vesentlige endringer, men noen justeringer vil det nok bli.

Hjemreisen mandag ble gjennomført i motsatt rekkefølge av fredag. Vi ble hentet 06.30 på hotellet, 1, 5 time i buss med til sammen 6 stopp til Mittersill før avreise til Mûnchen som varte nye 3 timer. Flyet var 1 time forsinket pga. dårlig vær tidligere på dagen i Oslo, men resten av turen ble gjennomført uten problemer.

Vi sees på matta.

Mvh. Per- Arne Grime, Thom Hallum.

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier