285 Views

Årets IJF dommer- og trenerseminar ble avholdt i Mittersill i Østerrike 14.-15. januar. Fra Norge stilte Per-Arne Grime og Harald Monsen. I tillegg deltok landslagstrener Martin Thiblin.

Per-Arne Grime og Harald Monsen representerte Norge på IJFs dommer- og trenerseminar i Mittersill, Østerrike 2019.

Her er deres rapport:

Med fly Oslo – München og 3,5 timer busstur, ankom vi landsbyen Mittersill. De norske representantene ble plassert på et lite Gasthof i en sidedal på en vei som hadde en illevarslende melding om fare for snøras! Det var tydelig vinter i Tyrol, og snøen lavet ned mens vi var der. Merkelig nok ble ikke vi nevneverdig forsinket, men åpningen av seminaret måtte utsettes en halvtime p.g.a. snøforholdene mellom Kitzbühl og Mittersill.

Head Referee Director Juan Carlos Barcos ledet det meste av dommerseminaret. Seminaret var en direkte fortsettelse av siste ukes OTC-treningsleir, som hadde huset ca. 1100 utøvere og trenere. Flere av de tilreisende trenerne, inkludert vår egen Martin Thiblin, deltok derfor også på vårt seminar der vi talte ca. 300 deltakere fra 82 land og fra alle kontinenter. Med så mange polkabelter til stede, er det ikke usannsynlig at antall dan-grader oversteg 1500 i salen.

Så litt faglig
Fram til OL i Tokyo 2020 blir det ingen endring av reglene, kun avklaring av enkelte kriterier i hovedkategoriene:

1 Kontringsteknikker i tachi waza
a.Etter en kasteteknikk kan ikke motstanderen overta ved å lande på – og dermed bruke egen kropp til å kaste på en kontring.
b.Dersom begge lander på siden samtidig, kan det være best ikke å gi scoring til noen.
c.I tvilstilfeller bør dommeren si mate, konferere med assistentdommerne og eventuelt supervisor / Kommisjonen slik at man får den rette avgjørelsen.
2 Inne eller ute
Mate til rett tid er viktig. La situasjonen spille seg helt ut før mate. Ha is i magen og ikke bryt midt i aksjonen.
3 Tråkke ut eller bli skjøvet ut.
Se på intensjonen og prøv og les taktikken til utøverne.
4 Ne-waza situasjoner, Osae-komi eller ikke
Viktig at tori ligger på toppen av uke for å få osae-komi.
5 Scoring eller ingen scoring
a.Viktig å se forskjell på gyldige kast og fall for egen teknikk.
b.Viktig å kunne se om uke tar seg for med én eller to hender/albuer samtidig
6 Scoring som følge av kontinuitet eller ne-waza situasjon
Teknikken må være dynamisk, og det må være en direkte kontinuitet i aksjonen. Hvis det er en klar stopp i den første aksjonen, så kan det ikke gis scoring.
7 Kansetsu-waza eller ne-waza
Hva er tachi-waza og hva er ne-waza? Om uke er flatt på matta eller med 2 knær og 2 albuer i matta, er det alltid ne-waza – ingen mulighet å score. Tori kan heller ikke løfte uke opp for å kaste.
Med uke på to knær og to hender eller 2 føtter og 1 hånd i matta, kan tori kaste.
8 Ikke-gyldige armlåser
Viktig å se etter låsinger som går mot andre ledd enn albuen. Straff: hansoku-make.
9 Bjørnegrep (Bear hug)
Viktig å se om utøverne setter bjørnegrep med begge hender samtidig. Straff: Shido.

Det ble gjennomgått 146 videoeksempler på de to dagene, og disse vil bli gjennomgått på Dommer- / Fagseminaret den 7. september, der Stephan Bode fra IJFs «Supervisor and Assessor Committee» er invitert som gjesteforeleser.

Deltakere på IJF dommerseminar Mittersill, Østerrike 2019. FOTO: Sören Stärke, EJU.net

Litt statistikk.
Etter gjennomgang av mer enn 5000 eksempler: 85% positive scoringer som avgjorde kampene. Godt, men må forbedres.

IJFs leder Marius Vizer kom inn og hilste. Han fortalte bl.a. at det har kommet henvendelser fra TV-selskaper for å filme fra oppvarmingsområdet på Grand Prix og Grand Slam, og derfor blir det fra nå av viktig at også oppvarmingsarealet er presentabelt og ryddig. Fra 2019 gjelder samme regler i oppvarmingsområdet som for dojoen. Trenerne er ansvarlige for sine utøvere.

Fra utdanning og utvikling:
Video: IJF Academy for utdanning av trenere, med scener fra det italienske senteret i Ostia utenfor Roma, ble presentert. Ny søknadsfrist til Akademiet er i februar. Mark Huizinga er bl.a. lærer der.

VM 2021 blir arrangert i Wien 12. – 19. september. Introvideo ble vist.

Andre meldinger:
Ikke-autorisert reklame på judogien i OL (Ref. IJF rule 50) som f.eks Adidas striper o.a. på skulderen er ikke OK. Anbefaling: Ikke bruk broderte merker annet enn de som er lovlige.

Code of conduct for trenerne. Den nye praksisen med at trenerne hilser til hverandre ved kampstart har vist seg som et positivt element og en bekreftelse på judoens filosofi. Det vil bli tatt en avgjørelse i løpet av året hvorvidt denne praksisen også skal innføres i de større stevnene i Norge.

Beltet skal knyttes over hoftebeinet for å unngå at det til stadighet faller av. Utøverne skal selv rette drakten uoppfordret mellom Maté og Hajime. Hvis ikke det skjer, skal dommeren be dem rette drakten.

Andre ting som ble presentert:

  • Henk Plugge ga en kort intro av IPSA – IJFs tiltak for Judo for synshemmede.
  • Vladimir Barka, IJF Head Sports Director, viste en oversikt over antall lag som var kvalifisert til OL med team ranking.
  • Yamashita, Development Director i IJF, presenterte litt av opplegget for VM i Tokyo 2019 og OL i 2020. Både VM- og OL-kampene skal foregå i Nippon Budokan senteret. Etter VM skal senteret oppgraderes før OL.

EJUs nettsider kan dere lese mer om seminaret.

Per-Arne Grime og Harald Monsen

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier