84 Views

Første internasjonale dommer- og trenerseminar etter at de nye kampreglene ble offentliggjort. Norge deltok med to dommere. Les deres rapport i denne artikkelen.

365 deltakere fra 98 nasjoner. Foto: Thom Hallum

6.-7. januar ble IJFs dommer- og trenerseminar arrangert i Baku, Azerbaijan

Per-Arne Grime (IJF-A) og Thom Hallum (IJF-B) representerte Norge. Norge deltok denne gangen med to dommere, men dessverre ingen trenere til årets IJF- seminar for dommere og trenere. Det var 365 deltagere fra 98 nasjoner, så det var god deltagelse. Årets seminar er nemlig av den viktige sorten, siden reglene blir endret og justert etter siste OL- periode.

Regelendringene var allerede offentliggjort 26/12- 16, men «som vanlig» er de ikke entydige, og det er flere formuleringer man trenger utdypende svar på før man vet hva de betyr i praksis. De nye endringene får en prøveperiode frem til VM 2017 i Budapest, Ungarn som starter 28 aug. Endringene kan for øvrig lastes ned her: https://www.ijf.org/news/show/adaptation-of-the-refereeing-rules

En av praksisøktene på årets IJF-seminar for dommer og trenere. FOTO: Thom Hallum

Onsdag 05/ 01 fløy vi til Baku via Istanbul, og var fremme kl. 05.30 torsdag morgen (02. 30 norsk tid). Virkelig en «red- eye» der. Det var busstransport til hotellet, men siden vi ikke hadde rom fra onsdag til torsdag, måtte vi vente med å sjekke inn til kl. 10.00 på formiddagen.

Registreringen gikk uten problemer, så vi tok en tur til gamlebyen i Baku for litt turisme, eneste mulighet før seminarstart.

Fredag 06/ 01 og første seminardag.
Første dag bestod av en teoretisk del med presentasjoner, informasjon om nye regelendringer og en praktisk økt i judogi på matta. Under er en oppsummering av begge øktene.

Vi ble ønsket velkommen av Presidenten for det Azerbaijanske Judoforbundet, og deretter Marius L. Vizer, President IJF. Vi ble ønsket et Godt Nytt År og god helse i 2017, og en takk for en flott utvikling av judo i 2016. Ikke bare for utviklingen av utøvere, trenere og dommere, men også for utviklingen av alle prosjektene og det man har oppnådd rundt i verden. Endringene som er foreslått er gjort for å åpne judo for verden, reglene skal være mye mer fleksible og lette å forstå. Tidligere var endringene konservative og ofte preget av egne interesser, men judo skal nå være for alle. Og som sagt, det blir en testperiode på nesten 8 måneder som blir evaluert etter VM i Budapest 2017, og deretter har man tid frem til neste OL- kvalifiseringsperiode før reglene blir endelig fastsatt.

Endringer og presiseringer
Kamptid for alle kategorier er 4 min.

Ippon er Ippon som tidligere. Det som tidligere ga Yuko er nå Waza- ari. Waza- ari kan fortsette ubegrenset, Waza- ari- awasete- Ippon er borte. Landinger på begge albuene gir Waza- ari. Dette er gjort for å unngå at barn og ungdom skader seg ved å bruke denne type teknikker for ikke å lande på ryggen. Skaderisikoen er større for denne aldersgruppen når kroppen enda ikke er ferdig utviklet. Spesielt benyttet ved forsvar mot teknikker som O- uchi- og ko- uchi- gari.

Osaekomi- tiden er nå Ippon = 20 sek. Waza- ari er 10- 19 sek.

I ordinær kamptid kan man kun vinne på positiv score, shido teller ikke på dette stadiet, men alle scoringer og straffer blir på scoringstavlene i tilfelle av Golden Score. Hvis det er lik score eller ikke positiv score i innledende kamp, går det til Golden Score. I Golden Score derimot vinner den første som scorer, og den første som får shido taper, med ett unntak:

Ved shido på scoringstavlen fra innledende kamp vil denne fortsatt telle. Så hvis motstanderen får shido, må det bli likt antall shido før man ved neste eventuelle shido kan tildele seier. Har man en shido for grep under beltet i ordinær kamptid, vil neste grep under beltet i Golden Score gi Hansoku- make. Positiv score vil alltid avgjøre Golden Score.

På scoringslisten vil Ippon føres som 10 poeng, seier ved Waza- ari eller shido til motstanderen vil føres som 1 poeng.

Alle handlinger som strider mot judoens ånd straffes med Hansoku- make.

Ved gode forberedelser til angrep gis det inntil 45 sek. til forberedelse. Under angrep med uortodokse grep som grep på samme side, kryssgrep, lommegrep, pistolgrep og grep i beltet uten angrep eller forberedelse til angrep, vil kunne straffes etter den tid man anser som nødvendig for å gjøre et kastforsøk (anslagsvis 10- 15 sek.). Det vil si at man skal gi utøverne bedre tid til å forberede et angrep. Negativ bruk av alle grep (defensivt eller blokkeringer) vil straffes som tidligere.

Ved bjørnegrep må Tori ha grep med minst en arm for at teknikken skal være lovlig. Direkte bjørnegrep straffes med shido.

Kast, hvor uke samtidig tar tak under beltet (eller gjør en annen straffbar handling) og scoringen gir Waza- ari, belønnes kastet og uke straffes med shido. Er det ukes andre straff for grep under beltet- eller 3 shido, så er straffen Hansoku- make og scoringen behøver ikke annonseres. Hvis situasjonen er som over og uke går direkte over i Osaekomi, så skal det annonseres matte, scoring og straff gis som over. Man kan ikke belønnes med positiv Osaekomi etter straffbar handling.

Hode- og eller brolandinger skal nå straffes med Hansoku- make tilsvarende stuping. Det skal ikke lenger annonseres Ippon.

Hvis en utøver løper vekk inne på kamparealet (som regel når en leder i slutten av en kamp) skal det gis Shido. Løper man vekk utenfor kamparealet er det en handling mot judosportens ånd og straffes med Hansoku- make.

Ved kaeshi- waza (motkast) er det nå den første som lander på matta som får en eventuell scoring mot seg. Eks. der hvor man bruker en offerteknikk (Koshi- guruama/ Ura- nage eller Ken- ken uchi- mata/ Yoko-guruma) som motkast og lander på matta før Tori, så vil Tori belønnes med scoring. Det må skilles mellom direkte kontring og der uke stopper teknikken og tar over med ny teknikk med kontroll og lander først, så skal denne vurderes for scoring som tidligere.

Vi gjennomgikk litt over 40 videoeksempler som omhandlet de forskjellige scoringene, albue- landing, waki- gatame og bro- og hodelanding.

Lørdag 07/ 01 og andre seminardag.
Vi ble hilst velkommen og ble takket for godt samarbeid fra gårsdagen. Dagen startet med en presentasjon av nye klassifiseringsregler for utøvere, og deretter var det en presentasjon av et nytt utviklingsprogram for trenere.

Så ble IBSA judo (for svaksynte, blinde og hørselshemmede, døve utøvere) og dømming presentert, og det ble informert om at det ville bli et mye tettere samarbeid mellom IJF og IBSA. De følger de samme reglene som IJF, og stevner holder høyere og høyere nivå slik at man ønsker å slå sammen IJF- og IBSA dommere. Det ble vist en instruksjonsfilm om hvordan IBSA dømming foregår.

Det ble definert to tydelige problemområder under årets seminar: Det var Kaeshi- waza og om det skal være scoring eller ikke.

Vi fortsatte videoanalyse med om det er hvit eller blå som skal ha scoring, score eller ikke kontroll, grep under beltet, inn/ ut, scoring eller ne- waza, tråkke ut eller dytte ut og til slutt bjørnegrep.

Kommisjonen måtte innrømme at de ikke hadde hatt tid til å vurdere de siste situasjonene, så de skulle prøve å få seminaret til å sette fasit. Det viste seg umulig da det var mange forskjellige meninger på nesten alle situasjonene, og da det også innad i kommisjonen var uenighet måtte man til slutt sette strek. Fasiten vil komme når kommisjonen faktisk får gjennomgått alle situasjonene.

Video fra seminaret kan sees i sin helhet her: https://www.youtube.com/user/judo/videos

Siste: IJF har allerede publisert et referat fra seminaret (09/01):
https://www.ijf.org/news/show/judo-embarks-on-positive-road-to-tokyo-2020-and-beyond

Søndag 08/ 01 og hjemreise (trodde vi)
Opp kl. 04.00 Baku- tid og buss til flyplass kl. 04.45.

Flyet skulle gått kl. 07.50 fra Baku via Istanbul til Oslo, men pga. tett snøfall i Istanbul var 631 avganger kansellert allerede på lørdag. Vi var klar over at vårt fly var kansellert allerede natt til søndag, men vi valgte allikevel å reise til flyplassen kl. 04.45 som oppsatt. Det var lang kø hos Turkish Airlines, naturlig nok, men etter 1,5 time i kø ble det endelig vår tur. Vi fikk først fly til Moskva med KLM og videre til Oslo med Aeroflot allerede samme dag, men den ble kansellert av de respektive flyselskapene, så første mulige ble samme rute mandag 09/ 01, altså ett døgn forsinket.

Vi fikk hotell, og vi skulle ha hvert vårt rom. Vi sjekket inn på hotellet, men etter en stund ble det stukket et brev under døren som fortalte at vi måtte dele rom, fordi vi var på samme booking på flyet. Det aksepterte vi selvfølgelig ikke, så vi var nødt til å betale for ett rom til Turkish Airline kunne bekrefte at de aksepterte at vi fikk hvert vårt rom. To voksne menn i en dobbeltseng er ikke akseptabelt i denne sammenhengen. Det forsto heldigvis flyselskapet også.

Etter et par timer fikk vi et nytt brev under døra der det stod at de- Turkish Airline- dekket heller ikke frokost på hotellet mandag morgen. Da var det slutt på tålmodigheten, og vi var raskt nede i resepsjonen på hotellet for å få ut noe aggresjon over behandlingen, som selvfølgelig ikke var berettiget overfor personalet. De gjorde selvfølgelig sitt beste for å få kontakt med Turkish Airline, men pga. kaoset fikk de ikke kontakt. Dagen etter viste det seg at det var ikke mandagens frokost det gjaldt, men søndagens. Flere av de strandede passasjerene hadde nemlig spist frokost på hotellet også søndag morgen.

Mandag 09/ 01 Reise dag 2.
Vi ble hentet ved hotellet 13.30 og kjørt til flyplassen. Under innsjekking kom ikke strekningen Moskva- Oslo opp, og da startet alt det artige. Vi måtte gå i en annen kø, fordi de ikke hadde det rette systemet ved skranken for å få lagt til den siste strekningen. Den var vi helt avhengige av, da vi ikke hadde visum til Russland og derfor ikke kunne hente bagasjen i Moskva og sjekke inn på nytt. Vi fikk beskjed om at alt var i orden, og tilbake til den første skranken. Det gikk fint en liten stund, og så sa det stopp, de fikk ikke skrevet ut boardingkortene for strekningen Moskva- Oslo. Tilbake til den andre skranken igjen, og etter nye 15 minutters venting var alt i orden og vi fikk boardingkortene.

Det var allikevel ikke over. Ved gaten ble vi stoppet igjen, med beskjed om at de ikke fikk registrert bagasjen vår på siste strekningen selv om den var merket helt frem. Vi måtte derfor ta kontakt med transfer- skranken i Moskva for å få registrert nummeret på bagasjelappen i det rette systemet. Uten den ville koffertene bli stående i Moskva, så det første vi gjorde når vi landet var å registrere bagasjen. Ved ankomst viste det seg at det holdt ikke allikevel, bagasjen kom ikke med til Oslo…

#judotur
I Baku

Per-Arne Grime og Thom Hallum
Internasjonale dommere

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier