326 Views

Helgen 21- 22 April ble det avholdt C-dommerkurs i dojoen til Bergen Judoklubb på Årstad videregående skole. Instruktør fra NJF/ DK var Thom Hallum. Les hans rapport.

Når sant skal sies har jeg ikke hørt om dommerkurs i Bergen tidligere, så det var et nytt og spennende bekjentskap. Jeg vet ikke når siste kurs var holdt, men hvis det har vært noen må det ha vært i forrige årtusen, så det var helt klart på høy tid. De arbeider godt for å få etablert et fullverdig judotilbud i byen, og det er hovedsakelig BSI (universitetet) og Bergen Judoklubb (hovedsakelig barn) som har judotilbud pr. i dag. Etter det jeg forsto trener de litt hos hverandre når det passer seg slik. De ønsker samtidig å øke kunnskapen og få økt interesse, og de ønsker også å avholde egne stevner etter hvert, kanskje allerede i sommer. Det var også BSI og BJK som deltok på kurset med totalt 6 deltagere.

Deltakerne på C-dommerkurset i Bergen.
Eksamen på slutten av kurset.

Men, et internasjonalt miljø er det helt klart i Bergen. Av seks deltagere var 6 forskjellige nasjoner representert: Litauen, Frankrike, Tyskland, Brasil, Algerie og Norge. Deltagerne hadde vært i Norge i kortere eller lengre tid, så kurset ble holdt på både norsk og engelsk.

Vi skulle starte kurset kl. 18.00, men grunnet litt forsinket fly og fredagstrafikk, i tillegg til noe tid til å finne frem og rigge utstyret kom vi ikke i gang før rundt 18.30. Deretter gikk det slag i slag.

Deltagerne hadde drevet med judo i en årrekke, så grunnlaget for forståelsen for kampreglene var til stede. Og i disse tider med test av nye regler, delvis utgåtte (opprinnelige) kampregler, så er det en utfordring å holde kurs. De opprinnelige reglene inneholder mye av de grunnleggende kampreglene som fortsatt må leses, samtidig som IJF legger ut stadig nye dokumenter på endringer, det siste datert så sent som 17 April. Det var derfor godt at deltagerne hadde grunnkunnskapen inne.

Vi startet like godt med presentasjonen til Neil Adams om hva judo er med de nye reglene. Videre var det dommerutdanningen og dommerrollen, konkurranse- og kampareal, utstyr og regler for drakt som ble gjennomgått. Vi fikk også tid til noen dommertegn, men hilseprosedyrer og vurdering av videosekvenser måtte utgå og gjennomgås neste dag.

På lørdag startet vi med hilseprosedyrer og analysering av videosekvenser. Videosekvensene var hentet fra EJU seminaret som ble holdt i Roma så sent som i mars, så vi hadde helt ferske eksempler som deltagerne fikk bryne seg på.

Kaeshi- waza, som er et problemområde, startet vi med. Som vanlig ble det spørsmål om å få se situasjonen igjen….. Videre ble følgende temaer gjennomgått: Score eller ikke, Ippon eller Waza- ari, Newaza- inne eller ute, tråkke- eller dytte ut og ukonvensjonelle grep og hva som ligger i umiddelbart angrep. Grep under beltet ble gjennomgått, og selvfølgelig forsvar mot å lande på ryggen med hode- eller brolanding.

Etter lunsj var det på tide med praktisk dømming. Det kom ytterligere 3 voksne utøvere anført av hovedtrener i Bergen Judoklubb, Anders A. Didriksen, som gjorde praksisdelen veldig realistisk og veldig bra for kursdeltagerne. For en gangs skyld var praksisdelen mer realistisk enn teater og sirkus, og det hjelper mye når man skal følge med på «alt» som mattedommer.

Etter praksisdelen, som det alltid er for lite av, var det tid for eksamen, som var på norsk. Deltagerne ble delt inn i 2 grupper, fordelt slik at norsk- kunnskapen i hver gruppe kom til sin rett, da spørsmålene måtte oversettes til engelsk slik at alle kunne bidra. Pga. dette ble også tiden for eksamen utvidet med ca. 5 minutter. Det skulle vise seg å være en oppskrift for suksess. Det var glimrende resultater og de som nå kun trenger praksisdelen med oppfølging for å få C- dommerlisens er følgende:

  • Anneli Olsbø BSI (Norge)
  • Felipe Matos BJK (Brasil)
  • Youcef Ghezali BJK (Algerie)
  • Emmanuel Lagrand BJK (Frankrike)
  • Florian Muller BSI (Tyskland)
  • Arturas Lubys BJK (Litauen)

Takk for en flott helg i Bergen og på snarlig gjensyn.

Mvh. Thom Hallum
IJF- B dommer, instruktør og kursholder.

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier