420 Views

Helgen 3 – 4. november ble det avholdt C-dommerkurs i Judoregion Vest, nærmere bestemt på Sola. Instruktør var Ådne Lie. Her er hans rapport fra helgen:

Dommerkurset startet fredag i Solahallen. Her møtte jeg spente deltakere fra Sola Judoklubb, Sandnes Judoklubb og Gausel Judoklubb som tilslutt talte 16 stykker – En flott gjeng! Kvelden startet med å gå igjennom de siste regelendringene. Deretter ble dommerutdanningen i NJF gjennomgått, for så å gjennomgå noen av artiklene i de internasjonale kampreglene. Deltakerne spurte underveis og jeg pekte og forklarte. Jeg fortalte om mine tidligere erfaringer i flere av eksemplene og det så ut som deltakerne syntes det var fint å høre om disse. Videre ble det gjennomgått grundig hva dommerrollen innebærer, ikke bare akkurat det som skjer på matten men også når en ikke dømmer. Det ble videre snakket om forberedelser før stevner. Jeg brukte en god tid på å snakke om straff (hvorfor vi straffer, og når det bør straffes) samt matte til rett tid.

Fra praksisøkten på lørdag. FOTO: Ådne Lie

Alle deltakere må gjennom en skriflig eksamen på slutten av kurset.

Mot slutten av kvelden var det tid for å se på videoeksempler. Det ble benyttet de samme eksemplene som ble brukt under EJU trener/dommerseminaret 2017, der straffer og scoringer skulle studeres. Her fikk hver deltaker i tur og orden si hva de mente, og det var ikke alltid like lett å se hva som var korrekt dømming. Som instruktører synes jeg de var meget flinke. Det var mange som syntes det var uvant å se judo fra den dommerens ståsted.

På lørdagen flyttet vi oss til dojoen der Sola Judoklubb trener og det var duket for teori og en praktisk økt på judomatten. Her ble deltakerne selv brukt til å demonstrere ulike situasjoner. Det ble gjennomgått straffbare handlinger, posisjonering av mattedommer, samarbeid i dommerteamet og hilseprosedyrer for å nevne noe, og deltakerne var helt fantastiske! De deltok aktivt, og spurte om situasjoner de lurte på -det er et godt tegn.

Videre på lørdagen var det duket for praktisk dømming. Deltakerne ble forberedt på dagens oppgaver og jeg avklarte eventuelle spørsmål før start. Det var en spent gjeng som ventet på matten for å dømme. De ble delt inn i dommerteam før hver kamp, der alle fikk dømme både som mattedommer og assistentdommer. Før oppstart hadde jeg avtalt med enkelte at de skulle gjøre ulike ulovlige handlinger for å se om dommerne klarte å oppdage disse. Alle klarte seg meget godt, selv om noen synes det var mye å holde rede på.

Etter at praksisen var det tid for å gå gjennom dommerinstruksen vi har i NJF.
Så avsluttet vi med skriftlige eksamen. Etter innlevering gikk vi igjennom alle oppgavene. Det var en lettet gjeng som smilte etter at de fikk vite at alle har bestått.

Neste punkt for deltakerne i deres dommerutdanning er praksis på et stevne.

Ådne Lie
Kursinstruktør

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier