114 Views

For tredje året på rad arrangerte IJF et trener og dommerseminar i Malaga, Spania. I år var det noe senere enn tidligere, så jeg dro nedover torsdag 29. januar. En reise som for øvrig gikk uten noen problemer, eneste kjedelige var at det tok 45 minutter å få kofferten.

Vel fremme ble torsdagen brukt til å hilse på alle kjente som jeg møtte og å gå en lang tur langs stranden i solskinnet. Ja jeg skrev solskinnet, for selv om storm.no meldte om regn og dårlig vær her nede var det strålende sol mesteparten av tiden. Kan ikke si at jeg mislikte det akkurat.

Gjennomgang av kampsituasjoner. Foto: Sven-Ove Johansen
Gjennomgang av kampsituasjoner. Foto: Sven-Ove Johansen

Selve seminaret startet fredag 30.januar Kl. 10:00 og ble live overført på ippon.tv.

Til stede var ca. 240 – 250 dommer og trenere fra hele verden, så her var det masse kunnskap om judo samlet for å presisere hvordan reglene skal tolkes.

Det hele ble ledet av Juan Carlos Barcos og Jan Snjiders, begge Head Referee Directors for IJF, sammen med IJF Head Sports Director Vladimir Barta og Florin Danial Lascau (Sports Director). I tillegg var resten av IJF dommerkommisjon og hele dommerkommisjonen fra EJU, og en del andre med flotte titler.

I året ble det ikke presentert noen nye regler, det skal ikke endres på reglene før etter OL i Rio 2016. Så årets mål var å presisere de gjeldende reglene slik at alle var enige om hvordan de skal tolkes, og vi hadde 64 videoeksempler til å hjelpe oss med dette. Disse skulle på vanligvis vises en gang og så skulle en heldig utvalgt svare først før resten fikk slippe til med kommentarer. Og så ble det håndsopprekning etter hvert for å avklare hva flesteparten på seminaret mente.

Det de ønsket å fokusere ekstra på denne gangen var de tilfellene der utøverne satte ut hodet og lander på det for å unngå scoring i mot, dette er farlig og kan føre til alvorlige skader på nakken. Dette ønsker man ikke at unge utøver skal se og tilegne seg. IJF ønsker derfor at alle slike landinger og med ett snev av bro skal gi Ippon scoring, de brukte flere eksempler på dette. Selv om det ble mye diskusjon rundt et av eksemplene, der særlig Gamba (hovedtrener i Russland) mente at utøveren ikke kunne noe for at han landet på hodet, så ble man enige på seminaret til slutt at dette er farlig og man må beskytte utøverne.

Selv hadde jeg ett klart eksempel på brolanding og det var vel ingen som ikke var enige om det. Deilig å få noe som var lett, det var andre som sleit mer med å se hva som skjedde.

Denne økten gjorde vi unna 40 videoeksempler, d.v.s alle utenom 3 som kommisjonen og seminaret ikke ble enige om og som vi ble bedt om å tenke gjennom for å ta de opp igjen dagen etter, og var ferdige ca. Kl. 13:30. Pausen ble brukt til å spise lunsj og så gå ned på stranden og sole seg i det fine været, jammen ble det tid til å ta en selfie i sola også.

På ettermiddagen fredag var det praksis økt og alle måtte stille i gi, og den skulle være hvit. Det var noen som ikke hadde hvit gi med seg, da ble det sagt at neste år SKAL ALLE ha med hvit gi.
Denne ble brukt til å diskutere ut og inn på kanten, og man ble da enige om at den tolkningen som gjelder nå er ok. Hvis en utøver går ut med begge bena er det shido, og man kan ikke kaste utenfor hvis ikke kastet er påbegynt innenfor, eller at det er som en direkte kaeshiwaza.

Det ble også diskutert en situasjon der tori tar killer grepet i Ne-waza og så forsøker uke å reise seg. Da skal man si mate med en gang slik at det ikke blir en mulighet til å kaste. Grunnen er at det kan være fare for ukes nakke. Det ble en del diskusjon rundt dette og de høye herrer hadde en diskusjon på om det skulle bli forbudt å bruke killer grepet i både ne-waza og tashi-waza. Men man endte opp med å tillate det i ne-waza men ikke i tashi-waza. Nederland har for øvrig forbudt dette grepet fra U18 og yngre.
Et meget stygt eksempel på waki-gatame ble også vist og dette er farlig og fører til alvorlige skader på albuleddet som kan holde utøverne ute i 3 til 6 måneder. Det ble også vist noen andre ikke fullt så stygge men som også skal gis hansokumake på.

Lørdag 31.januar startet vi igjen kl 10:00, da var det de siste 24 videoeksemplene og de 3 fra dagen i forveien som man ikke ble helt enige om da. Det ble til slutt enighet om ale eksemplene og kommisjonen måtte gi seg på noe og godta seminaret avgjørelse.
Ferdige ca kl 13:00 og det ble tid til en liten treningsøkt ned i minigymen på hotellet, så slappa av på rommet til man skulle på avskjedsfest på en typisk spansk restaurant. Det var ett hyggelig lag og etter at vi kom tilbake på hotellet ble det samtale med Henk Plugge om årets fagseminar i Oslo hvor han skal komme og snakke om mental trening for dommere.

Reisen hjem går foreløpig bra, ingen forsinkelser og været er like fint over skyene som nede i Malaga. Neste år skal det være seminar i Japan , gleder meg allerede.

For de som har lyst til å se eksemplene kan laste de ned via denne linken, krever Google Chrome:

http://refereeusb.judobase.org

Og for de som har lyst til å se selve seminaret kan det sees på følgende linker:

Full seminar Part 1 – https://www.youtube.com/watch?v=eEm9zURfiaM
Full seminar Part 2 – https://www.youtube.com/watch?v=jdMSvEFWwFo

MVH

Sven-Ove Johansen
Leder DK

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier