217 Views

Siden SSK Judo (Sande) trenger dommere til Østlandscup 4 ble det avholdt et dommerkurs i regionen allerede 30.-31. august. Det var én deltager fra Mjøndalen og hele åtte fra Sande.

Alle deltakerne og kursholder samlet. Foto: Sven-Ove Johansen

Fredag 30/08
Den teoretisk delen startet fredag med en innføring i dommerrollen og hva det innebærer. Forberedelse til konkurranse og mental trening er like viktig for dommere som utøvere, og ellers var det en gjennomgang av selve kamp- og konkurransearealet, funksjonærer, posisjonering og bevegelse på matta, tegn, hilseprosedyrer og hvordan drakten skal være, ja alt det en dommer må være oppmerksom på i løpet av en kamp.

Vi rakk også en gjennomgang av de nyeste regelendringene, og fredagen ble avsluttet med at deltagerne skulle si sin mening på forskjellige videosekvenser som var hentet fra årets EJU-seminar i Antalya, Tyrkia.

Praksisøkt. Foto: Thom Hallum

Lørdag 31/08
Lørdag morgen fortsatte vi med forskjellige situasjoner fra EJU sine videoeksempler. I tillegg ble Hansokumake-straffer gjennomgått med videoeksempler. Av naturlige årsaker viser vi ikke de i praktiske eksempler på matta.
I praksisdelen på matta fortsatte vi med bl.a. draktkontroll, hilseprosedyrer, nye regler i både ordinære kamper og barneklassene, og gjennomgang av shido- straffer.

Etter lunsj var turen kommet til praktisk dømming på matta. Deltagerne var klare til å gå kamp, og det ble full fart fra start. Etter hvert tok det også av med straffbare handlinger under praksisen (som vanlig). Jeg tror rekorden ble 5 i løpet av 8 sekunder, den første allerede før dommeren hadde sagt hajime. Da er det ikke enkelt å være mattedommer. Godt det ikke er vanlig i ordinære kamper.

Alle kandidatene har bekreftet at de skal gjennomføre praksis i forbindelse med Østlandscup i Sande 15 september.
Det gleder vi oss til, i hvert fall jeg.

Mvh. Thom Hallum
IJF- B dommer og kursholder.

Lill Merethe Tjeldvoll

Ansvar: Organisasjon | Telefon: 21 02 98 23 | Mobil: 45253401

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier