251 Views

Helgen 26.-27. april ble det avholdt C-dommerkurs i Stavanger. Seks deltakere fra 3 klubber deltok. Her kan du lese Susanne Weils referat, én av deltakerne på kurset:

Fra 26.-27. april 2019 ble det avholdt C-dommerkurs i Stavanger. Seks deltakere fra 3 klubber møtte. På forhånd hadde alle vært gjennom et nettkurs og bestått dette. De to erfarne instruktørene fra Norges Judoforbund var Arild Maka og Thom Hallum.

Fra praksisdelen på dommerkurset. FOTO: Arild Maka

Fredagen ble brukt til å presentere kravene som stilles innen personlighet og kompetanse for å bli dommer i judokonkurranser. Vi snakket om dommerrollen, som innebærer å stå fram som ekspert og veileder. Det ble tydelig at man må vokse inn i denne rollen med utgangspunkt i god judoforståelse. I sin rolle må dommeren opptre profesjonelt, utstråle autoritet samt være besluttsom på sekundet og upartisk til enhver tid. Det er viktig å kunne håndtere stressende situasjoner og kjenne seg selv. Kontroll på spenningsnivå er en viktig del av det å være dommer.

Mye av dagens teoretiske undervisning omhandlet regler og prosedyrer for en konkurranse og hvordan holde seg oppdatert på dem. Etter å ha fått belyst rammefaktorene for en judokonkurranse, rettet vi fokuset på hovedoppgaven: å dømme kamper med de rette håndtegn og kommandoer.

Det var lærerikt å se og høre instruktørene, som uttalte kommandoene på japansk, mens de utførte tegn i riktig tempo og med korrekt varighet.

Lørdagen startet med draktkontroll for deretter å se på forbudte handlinger. På matta gjenskapte instruktørene situasjoner for å illustrere brudd på reglene. Judogien var til god nytte også i de påfølgende kapitlene. Der ble problemstillinger diskutert og vi kunne studere situasjoner i praksis. Håndtering av overganger mellom Ne-waza og Tachi-waza utfordret judoforståelsen og observasjonsevnen.

Deltakere og kursinstruktører på C-dommerkurs i Stavanger. FOTO: Arild Maka

Instruktørene forklarte også om dømming av situasjoner med eller uten scoring.
Etter en gjennomgang av hilseprosedyrene, var vi klare til å finne ut hvordan ting ville fungere i praksis og hvordan vi tolket reglene.

Nå var tiden inne for den mest spennende biten: Deltakerne skulle prøve seg som kant- og mattedommere og kjenne på hvordan det føltes. Med hodet fullt av kommandoer, regler og håndtegn ble det fort vanskelig å få med seg alt som skjedde på kamparealet. For hver kamp fikk vi en konstruktiv videoanalyse. Denne gjennomførte instruktørene sammen med alle deltakerne slik at vi lærte av hverandres sterke og svake sider. Dette ga oss god forståelse, observasjon og praktisk læring. Vi fikk også en smak av ansvaret for tidtaking og føring av scoringstavle. Det ga oss en innblikk i at også denne oppgaven er krevende. Kanskje noe å huske på som dommer?
Alle fikk også prøvd seg som konkurranseutøvere i flere omganger.

Til slutt supplerte vi repertoaret med mange videosekvenser fra IJF-seminaret. Vi fikk se kontringer, overganger, armbend og scoringer filmet fra ulike vinkler. Her var god kommunikasjon mellom matte- og kantdommerne essensiell for å avgjøre situasjonene. Sammen med den lille prøverunden vår bidrog videoeksemplene til en bedre forståelse for reglene i praksis.

Denne helgen var en liten innføring i kunsten å dømme. Nå gjenstår det “bare” å få praktisk erfaring selv som dommere på stevner.

Takk til Arild Maka og Thom Hallum for et lærerikt og morsomt kurs.

Hilsen
Susanne Weil
Gausel Judoklubb

Lill Merethe Tjeldvoll

Telefon: 21 02 98 23 | Mobil: 45253401

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier