263 Views

Ida Ruiken har i sommer fullført praksisdelen av IJFs trenerutdanning på nivå 1 som fant sted i Italia. Et omfattende og lærerikt kurs som absolutt anbefales! Les hennes rapport her:

Ida Ruiken deltok på praksisdelen av IJFs trenerkurs som ble avholdt i Italia i sommer.
Ida Ruiken under eksaminering på IJFs trenerkurs

14.-20. juli gjennomførte jeg praksisdelen til IJF Academy Instructor level 1. De som har lest mitt tidligere innlegg vet at man må bli nominert av sitt nasjonale forbund og ha minst 1. Dan for å få ta teorikurset. Dette må man bestå med minst 60% for å få ta praksisdelen. Da praksisdelen ikke holdes i Norge så dro jeg til Ostia i Italia. Der ligger det nasjonale senteret for karate, judo og bryting. Vi var 40 deltakere fra rundt 5 ulike land, med flest italienske utøvere. Trenerne våre denne uken var blant annet Daniel Lascau og Mark Huizinga.

Vi startet mandag morgen med en teoretisk eksamen med spørsmål fra tidligere online eksamener. Her må man oppnå minst 60% riktig eller ta eksamen på nytt. På ettermiddagen startet første økta – på 3 timer. I løpet av 3,5 dager gikk vi igjennom alle 100 Kodokan teknikker i tillegg til Katame- waza og Nage-no-kata. Alle 100 teknikker måtte vises i to retninger og til begge sider i hver retning. Vi fikk beskjed i forveien at vi skulle være forberedt på å bli kastet 800 ganger i løpet av praksisdelen, men det var nok nærmere 1000 ganger i løpet av disse dagene i tillegg til kataen. Jeg hadde en veldig hyggelig og god uke fra Hellas. Hun er en tidligere toppidrettsutøver som fortsatt trener 4 timer hver dag.

Jeg var mest bekymret for varmen for det å trene i 30 grader når man kommer fra Tromsø er ikke noe man kan forberede seg på. Det gikk bra og jeg kom meg igjennom treningene uten større skader enn gangsperre. Skal man ta praksisdelen må man være godt trent og klare 6 timer trening per dag. Her stryker man om man ikke er med på treningen og gjennomfører eksamen som uke og tori. De som kjenner meg, vet at jeg sliter med navn på teknikker så jeg satt 2 timer hver kveld og leste på teknikker og retninger de skal kastes i.

Vi hadde to eksamensdager hvor eksamen ble gjennomført som følgende:
Kandidaten trekker et ark med et visst antall teknikker. Arkene ligger løst på bordet foran sensoren og det er ren tilfeldighet hva man trekker. Man får så 5 minutter på å forberede seg uten uke. Det er forbudt å snakke under eksamineringen. Snakker uke og tori til hverandre stryker kandidaten. Sensor leser opp teknikkene og kandidaten kaster (i Nage-waza) i to retninger til begge sider. Noen teknikker er det to versjoner av og man får en høyere prosentsum om man viser begge. Kan man ikke en teknikk, enten gjennomføre eller man har glemt navnet, strykes kandidaten.

Katame-waza delen er lik Nage-waza delen med de samme regler som må følges av kandidatene. Nage-no-kata må vises uten feil og det er hensiktsmessig å kunne kataen på forhånd da vi hadde 6 timer kata-trening noe som er svært lite tid.

Oppholdet mitt i Italia ble finansiert av Olympic Solidarity og reisen dekket av et stipend jeg fikk gjennom Olympiatoppen sitt trenerløftet.

Ida Ruiken
Snø Judoklubb

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier