283 Views
Tre fornøyde jenter etter Østlandscup i Larvik. FOTO: Sven-Ove Johansen

Endelig har vi fått egne para-klasser på norske judostevner! Trener og medlem av Råd for para-judo Sven-Ove Johansen har stått i spissen for å opprette et konkurransetilbud for utøvere med behov for tilrettelegging.

På de tre siste Østlandscup-stevnene har arrangørene satt sammen en egen klasse for deltakere som ikke kan konkurrere i ordinære klasser. Vi håper dette utvikler seg til å bli et permanent aktivitetstilbud, og oppfordrer arrangører over hele landet til å følge etter.

Sven-Ove har skrevet litt om hvordan han og klubben har gått fram. Til inspirasjon for andre klubber:

Tre ekstra glade jenter på Østlands-Cup i Larvik
SSK-Judo har i lang tid forsøkt å finne løsninger på hvordan Tuva i klubben vår skulle få delta på stevner. Det har dessverre til nå ikke vært noe eget konkurransetilbud for para-utøvere på norske stevner, kun mulighet for å konkurrere i ordinære klasser. På forsommeren 2018 fikk vi en henvendelse fra pappaen til Marte i Nesodden JK. Hun trener på et ordinært parti og hadde veldig lyst til å gå stevne. Så på sommersamlingen Nesodden JK arrangerte for para-judoutøvere møttes jentene for første gang. De trente sammen og begge var klare på at de ville konkurrere.

Fine kast under kampene på Østlandscup. FOTO: Sven-Ove Johansen

Etter måneder med spenning var det endelig klart for de første kampene på Østlands-Cup i Sandehallen 27.oktober, der de gikk best av 3. Det var noe som begge jentene syntes var kjempegøy og gjerne ville prøve igjen. Neste anledning ble Østlands-Cup i Asker i februar, Simon Gerhardsen fra SSK-judo tok kontakt med arrangøren og for dem var det ikke noe problem å sette opp jentene i en egen klasse. Jentene kjempet veldig godt, judoen hadde de klart å videreutvikle slik at det ble både kast og holdegrep.

Det blir jo litt kjedelig hvis det alltid skal være bare 2 som går mot hverandre, men vi visste på dette tidspunktet ikke om flere jenter med samme tilretteleggingsbehov. For ca. en måned siden fikk Simon derimot ett tips om en para-utøver i MIF-Judo, Caroline. Han tok kontakt med klubben og det ble avtalt at de skulle møtes på funkistreningen i Sande for å bli kjent med hverandre. De møttes og gikk shiai mot hverandre på treningen, og Caroline hadde også veldig lyst til å delta på stevne.

Så vi tok igjen kontakt med en stevnearrangør, denne gangen var det Larvik JK som skulle arrangere Judofestivalen EMSolutins Østlands-Cup. Der var det heller ikke noe problem å få satt opp en egen klasse, så da var det bare å melde på alle tre.

Det var tre glade jenter som tålmodig sto og ventet på tur. Og det var smil og glede etter hver kamp fra alle, det var også bra judo som ble vist. O-soto-gari, o-uchi-gari og Ippon-eoi-nage og i Ne-waza var det full kontroll med Yoko-shio-gatame og Kesa-gatame. Etter kampene var det ingen problemer med å vente til stevnet var ferdig for å endelig motta premiene.

Neste stevne for jentene blir i Sande 5. mai under Østlands-Cup. Hvis det er flere utøvere med behov for tilrettelegging som har lyst til å delta er det plass til det. Det er bare å ta kontakt så får vi det til.

Mvh,
Sven-Ove Johansen
Funkistrener i Sande.
Medlem av Råd for para-judo

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier