287 Views

Den første helgen i juni var det Idrettsting i Trondheim. Gullik Gundersen var Judoforbundets representant, på hans første Idrettsting. Les rapport her.

Obligatorisk Idrettsting-sjølfie, f.v. Gullik Gundersen, Kristoffer Halmøy, Vibeke Thiblin.
Obligatorisk Idrettsting-sjølfie, f.v. Gullik Gundersen, Kristoffer Halmøy, Vibeke Thiblin.

2015_idrettstinget_02

Idrettstinget blir avholdt hvert fjerde år og er Idrettsforbundets høyeste myndighet (for de spesielt interesserte, her er alle ting- dokumentene). Her møtes alle særforbund og idrettskretser for å vedta Idrettspolitisk dokument (IPD) og langtidsbudsjett, behandle ca. 90 lovendringsforslag, godkjenne årsrapporter og regnskap og ikke minst velge nytt Idrettsstyre. Med et så tett program gikk det til tider ekstremt fort for seg. Søndag formiddag ble det vedtatt omtrent 60 lovendringslag på under én time.

Jeg skulle opprinnelig være med som observatør for å lære hvordan det foregår når 161 delegater pluss observatører, presse og ansatte fra norsk idrett samles for å bli enige, men ettersom Vibeke ikke fikk representere Judoforbundet på grunn av sin jobb i Sagene IF fikk jeg den delte gleden av å representere oss mens Vibeke og Kristoffer ble med som observatører.

Idrettstinget er vel noe av det mer spesielle jeg har vært med på. Det sier seg selv at når 161 delegater med til tider helt forskjellige interesser skal bli enige så kan det bli litt kaos. Tinget ble avholdt på Hotell Nidelven i Trondheim sentrum og Trondheim kommune hadde virkelig lagt seg i selene for å gjøre stas på tinget. Til tider ble det kanskje litt vel mye. Judonorge er ganske lite og et uformelt miljø, og kontrastene blir store til fredag kveld når hele forsamlingen spaserte gjennom byen fra hotellet til Nidarosdomen med et fullt korps og drillpiker i spissen. I Nidarosdomen var det orgelkonsert før middag i Erkebispegården.

Tinget startet fredag kl 14 med innledning fra avtroppende Idrettspresident Børre Rognlien, ordfører i Trondheim Kommune Rita Ottervik og Kulturminister Thorhild Widvey. Etter talene var det dags for godkjenning av årsberetninger før tingets første store diskusjon om det Idrettspolitiske dokumentet (IPD). Lørdag ble i stor grad viet til debatt om idrettspolitisk dokument og lørdag kveld var det tingmiddag og utdeling av æresmedlemskap i NIF og tildeling av Egebergs Ærespris til Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

IPD skal beskrive de mål og prioriteringer idrettsstyret skal jobbe etter de neste fire årene og er derfor svært viktig. Det er mange særinteresser som søker å få sine mål inn der. Prosessen med nytt IPD begynte i august 2014 og dokumentet har vært gjennom to høringsrunder før det ble forelagt tinget for godkjenning. Allikevel ble det sendt inn 26 endringsforslag til dokumentet fredag kveld (jeg skulle ønske like mange engasjerte seg i debatten rundt vårt eget strategidokument).

Judoforbundet har vært aktive i prosessen og bidratt i høringer om både IPD og lovendringsforslag. For oss var det særlig to saker som var viktig i diskusjonen rundt IPD. For det første hadde judoforbundet sammen med nesten 20 andre forbund på forhånd sendt inn et forslag om at annekser til flerbrukshaller skal prioriteres. Dette er svært viktig for oss da byggingen av annekser er den letteste og billigste måten å få flere dedikerte dojoer. Dette forslaget ble heldigvis støttet av Idrettsstyret og vedtatt på tinget. Videre hadde Kampsportforbundet og Golfforbundet sammen sendt inn et forslag til endring av målene for NIFs toppidrettssatsning. Til nå har Olympiatoppen kun blitt målt på antall OL og VM medaljer, noe som har gitt et ganske ensidig fokus på idretter som det er lett for Norge å ta mange medaljer i. Som vi alle vet er det vesentlig flere som driver med judo internasjonalt en det det er f.eks. langrennsløpere, og dette gjør det svært vanskelig for oss å få de store internasjonale resultatene. På tinget ble det vedtatt at Olympiatoppen skal bruke objektive kriterier for sin toppidrettsstøtte. Forhåpentligvis vil dette gi flere forbund en reell sjanse til å få støtte til sitt toppidrettsarbeid.

Ved siden av IPD er valg det viktigste som skjer på Idrettstinget. Som de fleste sikkert har fått med seg ble Tom Tvedt valgt til Idrettspresident ved akklamasjon. Tvedt har sittet i Idrettsstyret de siste fire årene og har ledet arbeidet med evalueringen av toppidrettssatsingen til NIF. Jeg tror han kommer til å gjøre en strålende jobb de neste fire årene. For vår del var det svært synd at Yngve Hallén ikke ble valgt inn i Idrettsstyret. Judoforbundet er medlem av Særforbundenes Fellesorganisasjon (SFF) hvor Hallén er styreleder, og å ha ham i idrettsstyret ville styrket samarbeidet mellom særforbund og idrettskretser.

Tinget ble avsluttet kl 14 søndag ettermiddag med tale fra en tydelig rørt Børre Rognlien som ble utnevnt til æresmedlem i Idrettsforbundet etter 51 (!) år med frivillig arbeid, og en veldig fornøyd Tom Tvedt. Rognlien har sittet som idrettspresident de siste fire årene, og har lagt ned en formidabel innsats. I hans periode som president har idrettens andel av spillemiddeloverskuddet gått fra 45,5% til 64%, dette er 1 milliard kroner ekstra til idretten hvert år! Dette er penger som også kommer judoen til gode.

Alt i alt var dette en veldig spennende opplevelse, selv om tre dager med sammenhengende møter og diskusjoner ble ganske slitsomt.

Gullik Gundersen
Styremedlem
NJFs delegat på Idrettstinget 2015

Kristoffer Halmøy

Telefon: 21 02 98 20 | Mobil: 97574991

One Comment In This Topic

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier