93 Views

Fredag 06/ 02
Det er bare en ting å si om reisen: Å stå opp kl.03.30 er litt utenfor komfortsonen på en feriedag, selv om man vet at det må til for å rekke et dommermøte i Sofia, Bulgaria kl. 19.00.

Arena Aremeec før kampstart. Foto: Thom Hallum
Arena Aremeec før kampstart. Foto: Thom Hallum
Åpningssermonien. Foto: Thom Hallum
Åpningssermonien. Foto: Thom Hallum
Thom Hallum i aksjon. Foto: Mario D'Allessandro (swe)
Thom Hallum i aksjon. Foto: Mario D’Allessandro (swe)

Rett før vi skulle lande opplyste piloten at det var brukbart vær, overskyet og 11 grader, og det stemte sikkert. En time senere regnet det katter og kanarifugler, som så ble erstattet med et heftig snøvær som varte gjennom fredagsrushet og utover kvelden og natten.

Dommermøtet skulle starte kl. 19.00 som det pleier. Når jeg kom ned til dommermøtet viste det seg at flere dommere bodde på et annet hotell, og bussen satt fast i trafikken (snøstorm, rushtrafikk osv.). Dommermøtet ble derfor utsatt til 19.15. Da ingen dommere fortsatt ikke var dukket opp startet møtet med de som var tilstede.

Fra dommerkommisjonen kom Marian Hefka (Slovakia), Franc Ocko (Slovenia) og Vasily Smolin (Russland). Det første vi fikk vite var at kampstart var flyttet fra kl. 10.00 til 09.00 pga. mange deltagere. Ekstra lange dager med andre ord. Etter registreringen var det 456 deltagere fra en rundt 50 nasjoner, og vi var totalt 27 dommere fra 24 nasjoner på 3 matter.

Hefka ledet møtet, og han er ikke alltid den letteste å forstå. Nå hadde han det i tillegg travelt for å rekke trekningen som kommisjonen alltid deltar på etter dommermøtet, og det gjorde ikke saken bedre.

Det startet med informasjon om den nye klassifiseringen for IJF dommere i EJU som skal gå fra bokstaver til tall. Det var varslet at bokstavklassifiseringen skulle gjelde som vanlig de første 3 månedene av 2015 på European Open (oppdatert februar 2015), men i dag kom beskjeden at det ble tallklassifisering allerede fra dette stevnet. Artig vri det der?!?

Vi fikk beskjed om at kommisjonen kun ville gripe inn i spesielle tilfeller, alle avgjørelser skal tas av dommerteamet. Kommisjonen skal allikevel alltid tilkalles i tilfeller av Hansokumake.

Resten av de tekniske detaljene ble en gjentagelse av forrige helgs IJF seminar i Malaga.

 • Ved brolanding er det ikke lenger nødvendig å berøre matta med en eller begge føtter samtidig med hodet før det var nok til å dømme Ippon. Det holder å bruke hodet som forsvar for ikke å lande på ryggen, for eks. ved å legge hodet bakover i landingen. De er nå opptatt av å reagere på det som kan skade en utøver, og forhindre at det skjer. Signaleffekten – og sikkerheten – overfor barn og unge er gjennomgående.
 • Bend på andre ledd enn albuen er Hansokumake. Det har vært et økende antall tilfeller av Waki- gatame i tachi- waza, og det skal umiddelbart straffes med Hansokumake. Det er fortsatt lov som (forsiktig) overgang til ne- waza, og i ne- waza.
 • Det skal være øyeblikkelig matte ved bruk av bryteteknikker til kast. I et eksempel fra Malaga var Kuzure kata- gatame «killer’n» brukt i newaza, begge utøverne reiste seg opp og det ble kastet med det grepet (til Ippon). Som for andre bryteteknikker skal det være umiddelbart matte.
 • På kant skal dommeren vente til aksjonen er ferdig og evt. la utøverne fortsette i ne-waza. Ved uttråkk skal det avgjøres om det dyttes eller ikke. Ett ben ut uten umiddelbart å komme inn, eller to ben utenfor matta er shido. Det hjelper ikke om den som tråkker ut avslutter med en nydelig Ippon (på utsiden).
 • Ved bjørnegrep er det ikke alltid lett å se om det er grep fra den ene eller andre. Bruk evt. Care- systemet ved tvil. Er det ikke grep skal det være matte- shido.
 • Ved unormale grep skal det komme et umiddelbart angrep. Det skal ikke være tid til å forberede et kast med et unormalt grep. Shido.
 • Hvis en utøver tvinger den andre ned og blokkerer denne uten å angripe er det shido. Tidligere var det vanlig å gi shido til den utøveren som evt. falt på kne i disse situasjonene.
 • Kawazu- gake er Hansokumake ved kastforsøk, uavhengig av hvilken vei hodet er plassert. Når «beinsnoing» (for eks. ved O- uchi- gari) brukes uten angrep, er det shido (blokkering med benet).
 • Legetilsyn skal skje utenfor matta ved mindre skader/ blødninger.

Fem minutter før dommermøtet ble avsluttet kom de andre dommerne. Da de kun fikk med seg de tre siste punktene ble det besluttet at dommermøtet i hallen skulle starte kl. 08.15, noe som betød at vi måtte ta buss fra hotellet kl. 07.30 lørdag morgen. Jippi?!?

Lørdag 07/ 02
Da bussen tok hele 10 min til hallen hadde vi godt av tid før dommermøtet. Det var ikke annet å gjøre enn å ta en nærmere titt på hallen og gjøre seg litt kjent med fasilitetene. På dommermøtet ble det bare en gjentagelse av det som var sagt på fredag, i tillegg til mattefordeling. Det ble også nevnt at dette var det første stevnet hvor de nyeste presiseringene av kampreglene skulle brukes.

Jeg skulle være på matte 3, og vi var 9 dommere totalt med 6 IJF-A og 3 IJF-B dommere. Jeg tror det var samme fordeling på alle mattene. Mange A- lisensierte dommere med andre ord.

Det var nok å gjøre i løpet av dagen. På min matte startet vi med D -52 kg, fortsatte med D -48 og -57 kg. og var så effektive at vi fikk slutten på innledende runder med semifinaler og rekvalifisering i D -63 fra matte 1, og herrer -60 kg. fra matte 2. Vi hadde Hefka som supervisor på min matte. Som «vanlig» fikk jeg gleden av å åpne ballet, som mattedommer i første kamp i -52 kg. Faktisk tror jeg at jeg hadde alle de første kampene som mattedommer i alle de vektklassene vi hadde på matte 3. Mulig det er en tilfeldighet, men det har begynt å bli en vane. Jeg hadde til sammen 11 kamper som mattedommer og 23 kamper som assistentdommer.

I dameklassene var Japan godt representert i alle vektkategorier. Jeg har aldri dømt utøvere fra Japan tidligere, men det må jeg si var en sann fornøyelse. Jeg tror kanskje jeg rett og slett var heldig, men 5 – 6 av kampene mine som mattedommer hadde en Japansk utøver, og med ett unntak ble alle vunnet av en av de Japanske damene, stort sett på Ippon.

Dagen gikk egentlig ganske bra for min del. Jeg hadde to episoder hvor det i den ene var en Japaner som holdt Osaekomi. Hun hadde en Waza- ari fra før, og utøverne lå så langt utenfor matta at jeg måtte stå på filten utenfor sikkerhetssonen for å se «hodesiden». Utøveren som ble holdt jobbet hardt for å komme ut, og med fullt fokus på utøverne registrerte jeg at hun kom løs og sa Toketa, og i sekundet etter lyder tiden for kampslutt/ Ippon. Jeg sa matte og returnerte til startposisjonen for å se hva som hadde skjedd, og da ser jeg at 1- tallet for Ippon blinker. Jeg blir stående og lurer på om de registrerte at jeg sa Toketa før tiden gikk ut, men Hefka viser Ippon- tegnet så jeg gir Waza- Ari- Awasete- Ippon og avslutter kampen.

Senere hadde jeg en kamp hvor kastet gikk på utsiden uten scoring. Det ble etter mitt skjønn en stopp i teknikken, men i det jeg sier matte klarer utøveren som hadde kastet å komme seg inn holdegrep, og jeg skjønte der og da at jeg hadde sagt matte for tidlig. 10 sekunder senere kastet samme utøver en nydelig Ippon, så det var i det minste rett vinner av matta. Når jeg gikk av matta kommer Hefka bort og sier du vet hva det gjelder, og jeg bekreftet bare for tidlig matte. Da nevner han i samme slengen at jeg i den forrige kampen med Osaekomi ikke måtte se så forbauset ut (for Ippon) og måtte passe på å se på klokka samtidig som jeg holdt øye med utøverne. Han forsto at det var vanskelig når jeg hadde fullt fokus på utøverne, men det var ingen unnskyldning. Jeg tror fortsatt ikke at Toketa ble registrert til rett tid av tavleførerne, men meg om det.

Senere fikk jeg bifall for både scoringer og straff til rett tid, men det var nok ikke nok for å komme i betraktning i finalerundene. I tillegg skulle jeg jo kjempe om plassen med 18 A- lisensierte dommere, og da kan en ikke gjøre noen feil i de innledende rundene. Kl. 19.45 var stevnet over. Da hadde vi vært 12 timer i hallen.

Søndag 08/ 02
Dag 2 var dommermøtet satt til kl. 08.30, noe som gjorde at vi kunne sove litt lenger og ta buss kl. 08.10 til hallen. Vel, for min del begynte problemene ved heisen. Jeg hadde god tid og skulle ta heis fra 13 etasje 5 min. før bussen skulle gå. Problemet var bare at heisknappen sto på «opp», og det var ingen mulighet for å trykke «ned». Jeg hørte heisene stoppet både over og under meg, men ingen heis stoppet i min etasje. 3 min før bussen skulle gå fant jeg ut at det beste var å ta trappen ned en, kanskje to etasjer for å ta heisen derfra. Det virket, og kl. 08.11 var jeg på plass i bussen og på vei til hallen.

Dommemøtet startet med en oppsummering av lørdagen, lang dag og mye å gjøre. De snakket litt om den nye klassifiseringen og at de var godt fornøyd med dømmingen på lørdag. Ingen var dårlige, men noen var eksepsjonelle (egen kommentar: Det var de dommerne som vanligvis er å finne på Grand Prix og Grand Slam turneringer eller mesterskap.)

De punktene de hadde satt opp etter lørdagen var følgende:

 • Dårlig oppførsel fra trenerne. Dette skal stoppes.
 • Det var litt forskjellig avgjørelser på scoringer. Så kom noe som var nytt for meg, landinger som i fjor var for mye mot front/ mave var nå «hvis de ruller over mot ryggen», kan det gi yuko? Det var ikke bare meg, men flere av dommerne som tok denne beskjeden med en klype salt. Vi får se an hvordan dette praktiseres videre.
 • Det var snakk om posisjonering. Vanlig avstand skal være 2,5 – 3 m. Ikke for nærme og heller ikke for langt unna.
 • Ved situasjoner utenfor matta skal vi ha is i magen i tilfelle det blir osaekomi. Hm, jeg kjente igjen den situasjonen.
 • Posisjonering, og holdning / personlig utstråling på matta ble nevnt, det samme ble bruken av Care- systemet. Ved bruk av Care- systemet skal det ikke ta 2- 3 min. for å finne situasjoner, det skal skje umiddelbart.
 • For mye i lommene? Nøkler, mobiler og andre effekter skal tas ut før du som dommer går på matta.
 • Dommerne skal heller ikke forlate hallen før medaljeseremonien er ferdig.
 • Litt urovekkende var det med flere Hansokumake for grep under beltet. Det hadde vært 5- 6 tilfeller som er for mye.
 • Bruk to hender ved dømming og vis korrekt tegn ved straff. Rullelanding kan være maks Waza- ari og ved hode/ brolanding skal vi huske ny prosedyre. Det er viktig å føle kampen. Spesielt der en utøver leder mot slutten. Sjekk forsvaret: Unngå å ta grep, falske angrep, unnvikelser osv. Dette skal straffes.

Det ble en litt kortere dag på søndag. For min egen del hadde jeg 7 kamper i midten og 14 som assistent. Jeg var ikke først ute, så jeg kunne observere litt før det var min tur. Vi startet, og hadde hovedsakelig herrer -81 kg. på matta, kun avløst av damer + 78 kg. Det var Ocko som var supervisor på matte 3.

Jeg hadde en situasjon som var på grensen til Waki- gatame og Hansokumake, men akkurat ikke nok etter sjekk av Care- system og i følge Ocko. Etter kampen fikk jeg beskjed om at det var bra observert og en god jobb fra min side. Jeg satte pris på den tilbakemeldingen.

Etter noe tid hadde jeg en situasjon der det fra min side var usikkert om de var i Tachi-waza eller ne-waza. Jeg mente det var kontinuitet og ga yuko scoring og umiddelbart osaekomi. Scoringen ble annullert fordi de kom fra ne- waza, og det hadde jeg som sagt på følelsen. Helt ok korrigering.

Så brøt helvete løs! Den greske coachen (Iliadis) kom løpende til dommerbordet, freste til meg på noe som i mine ører var helt gresk…. Jeg henviste bare til kommisjonen (Ocko), som da måtte finne situasjonen på Care- systemet. Coachen mente det var Hansokumake for grep i ben, men det ble avvist fordi utøverne var i ne-waza. Dette godtok han ikke, og hentet et av de andre kommisjonsmedlemmene (Hefka) som også bekreftet ne- waza, for deretter å gå til Visepresident Vachun som heller ikke ga ham medhold. Da truet han med å gå videre til både Jan Snijders (leder for EJU- dommerkommisjon) og videre til EJU President Soloveychik. Resultatløst.

Etter dette hadde jeg en Ippon scoring som ble satt ned til Waza-ari, hvor samme utøver kastet en nydelig Ippon bare sekunder senere.

Mer var det vel ikke å si om den dagen, bortsett fra at det var artig å dømme regjerende OL- mester Jae- bum Kim fra Sør- Korea (2012). Siden jeg fikk dømme utøvere fra både Japan og Korea på dette stevnet var jeg meget godt fornøyd med nivået.

Finalerunden skulle starte kl. 15.45, som var 15 min. før oppsatt tidsskjema. Jeg hadde et ørlite håp om en plass i finalerunden til tross for episoden med grekeren, men dessverre ikke. Det var bare å vente på dommermøtet og klassifiseringen.

Kommisjonen innledet med å si at de var fornøyd med dømmingen totalt sett. De var litt usikre på hvilket nivå de skulle sette kvalifiseringen, men siden de mente de måtte ha noe å gå på til senere, så hadde de gitt alle tallkarakterer mellom 5 og 7 (de har nå også halve tall 5,5 – 6,5 osv.), hvor 7 var en klar A. Siden alle hadde prestert på et tilfredsstillende nivå, var det til sammenligning kun gammel A og B klassifisering, ingen C, uten at vi vet hvilke tall som er nivå A, og hvilke som er B. Det er vel kanskje her nummereringen skal skille. Jeg fikk karakteren 5 (B), og det var hovedmålet mitt med turen. Jeg skulle gjerne hatt 5,5 – så det må bli minstemålet mitt til neste gang. Det ble for øvrig sagt at denne klassifiseringen skulle vare fra 1/1- 31/12 så jeg forsto det dithen at det fortsatt skal være en årlig klassifisering i tillegg til plassering på den nye ranking listen. Vi må nok vente på en bekreftelse fra EJU på dette, men etter det jeg forstår kan jeg fortsatt dømme European Open (WC) ut hele 2015.

Sofia 09/ 02- 2015.
Thom Hallum

Stine Lastein

Generalsekretær | Telefon: 21 02 98 21 | Mobil: 93441760

Norges Judoforbund

Postadresse:
Postboks 5000, 0840 Oslo

Besøksadresse:
Ullevål Stadion
Sognsveien 75K, 0855 Oslo

Judo.no

Ansvarlig redaktør:
Stine Lastein

Kontaktinformasjon

Serviceinformasjon

Sosiale medier